Понякога една криза може да продължи с десетилетия. Тази необичайна продължителност означава, че неизлечими противоречия са излезли на повърхността и въпреки политическите сили, които се борят да запазят съществуващата структура, в същото време се опитват да се самоизлекуват в определени граници и след това да надскочат същите тези граници. Тези безспирни усилия (нито една социална формация няма да позволи да се разкрие, че е била суспендирана) формират благоприятната почва за конюнктурата, а върху тази почва израства опозицията.

Антонио Грамши, „Затворнически тетрадки“

СПЕКУЛАЦИИТЕ ВЪРХУ НЕПРОМЕНЛИВОТО СЪСТОЯНИЕ

Брой 3 Март 2010
Каква е историческата значимост на неолиберализма, дошъл около двадесет години след колапса на Съветския съюз? Сега можем да си спомним, че СССР достигна своя апогей през 70-те години, малко преди да започне стремителното си пропадане надолу. Възможно ли е повторното изпълнение на този проект да чака в складовете на Запада, като една от онези „иронии на историята?“ Определен процент противоположности могат да бъдат проследени между необуздания капитализъм и централните ръждясали колани на СИВ — най-вече в икономическата сфера, където те бяха диаметрално противостоящи. По време на разцвета на рейгънизма официалните теоретици на Запада се групираха около мнението, че бюрократичната система е обречена на стагнация, понеже £ липсва пропорцията на пазарните сили, координиращи транзакциите си чрез повелите на конкуренцията. И малко след последните години на това, което беше наречено социализъм, нарастващият капитализъм, движен от дългове и спекулация, започна да се свлича и да разпределя богатствата без някаква смислена цел и оценка на последствията. Отчетите на най-големите световни банки са очевидното доказателство за разпада на стандартите, по които богатството на нациите беше измервано преди.

Със собствени средства и бюрократичният социализъм, и разширяващият влиянието си неолиберализъм скриха провалите си чрез фиктивно издигане...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Красимир 2010-04-17 08:41
Икономиката ще е основана на противоположнос ти, или противоречия. Противоречия но не антагонистични, а относителни на принципа на диалектични системи с относителна борба и относително единство. Такава система, ще е Север - Юг. Такова противоречие ще е купол - периферия на виетнамска щапка в Севера и Юга и противоречие между двете класи - бедни и богати. Това ще е глобален конкурентен капитализъм, в целия свят. Но има проблеми с Фашистката диктатура в Русия, комунистическат а диктатура в Китай, Северна Корея, Куба и някои държави в Южна Америка. Както и с ислямските държави, които са военно верски държави, или военно верски комунизъм.Затова е нужна универсална религия в света, както и разгром на теорията на Ленин за държавно монополистичния капитализъм - империализъм, която е основа на фашизма и комунизма.
Цитиране
 
 
0 #1 Митов 2010-03-31 12:35
Светът е на автопилот ускорява се скороста която води до пропаста
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор