Двайсет години след падането на Берлинската стена и седем и половина години след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон безпрецедентна финансова и икономическа криза отново преобръща международната геополитика. Всеки ден до нас достигат новини за един разтърсен свят: залез на американската империя, напредък на Китай и Индия, завръщане на Русия. Дали изживяваме преход от „хиперсилата“ към полицентризма?


Как да се ориентираме в обстановката, как да разберем настоящите промени, как да направим нов прочит на събитията? Благодарение на глобалния си и същевременно прецизен подход към изменящия се свят поредният Атлас на „Монд дипломатик“ носи отговор на тези въпроси.


От миналия месец списание „Ново време“ започна да публикува части от този уникален справочен труд, който съдържа 87 синтезирани текста, написани от специалисти в най-различни области (икономисти, социолози, политолози, демографи, историци, еколози...), повече от 300 карти, схеми, графики и обширна библиография.


Статията "Финансиаризация се римува с глобализация" е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

ФИНАНСИАРИЗАЦИЯ СЕ РИМУВА С ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

Брой 3 Март 2010
Глобализацията на търговския обмен и в още по-голяма степен тази на капиталите води до интеграция на световната икономика и е съпътствана от все по-голяма финансиаризация, която изостря нейната нестабилност, както показва днешната криза.


Глобализацията на търговския обмен се изразява в по-бързото увеличаване на международната търговия, отколкото на световния брутен вътрешен продукт (БВП). Между 1983 и 2006 г. обемът на търговията нарастваше с 4,9% годишно, а световният БВП — само с 2,7%. През този период делът на китайския износ се увеличи от 1,2% на 7,5% от световния. Това засилване на търговския обмен е съпътствано от нарастваща интернационализация на капиталите. Тя касае както продуктивните инвестиции (преки инвестиции в чужбина), така и финансовите капиталовложения.


През 2006 г. преките инвестиции в чужбина бяха в размер на 1,216 млрд. долара, което е около 3% от световния БВП. Въпреки че в голямата си част (84%) те идват от развитите страни, делът на развиващите се страни постепенно се увеличава (от 10% между 1995 и 2000 г. до 14% през 2006 г.), а това е знак за промяна в посоката на движение на нетните парични потоци (от Юга към Севера) и за все по-голяма регионална интеграция на страните, какъвто е случаят в Азия.


Преките инвестиции в чужбина са насочени предимно към развитите страни. През 2006 г. двупосочното движение на инвестиции между страните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор