Двайсет години след падането на Берлинската стена и седем и половина години след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон безпрецедентна финансова и икономическа криза отново преобръща международната геополитика. Всеки ден до нас достигат новини за един разтърсен свят: залез на американската империя, напредък на Китай и Индия, завръщане на Русия. Дали изживяваме преход от „хиперсилата“ към полицентризма?


Как да се ориентираме в обстановката, как да разберем настоящите промени, как да направим нов прочит на събитията? Благодарение на глобалния си и същевременно прецизен подход към изменящия се свят поредният Атлас на „Монд дипломатик“ носи отговор на тези въпроси.


От миналия месец списание „Ново време“ започна да публикува части от този уникален справочен труд, който съдържа 87 синтезирани текста, написани от специалисти в най-различни области (икономисти, социолози, политолози, демографи, историци, еколози...), повече от 300 карти, схеми, графики и обширна библиография.


Статията "Когато еврото започне да се бори за надмощие с долара " е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

КОГАТО ЕВРОТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ БОРИ ЗА НАДМОЩИЕ С ДОЛАРА

Брой 3 Март 2010
Краят на конвертируемостта на долара в злато през 1971 г., а след това и премахването на фиксирания паритет между долара и другите валути през 1973 г. прекратиха съществуването на международната парична система, установена в Бретън Уудс през 1944 г. Появата на еврото през 1999 г. отвори пътя за преосмисляне на всички механизми.


Новата парична единица, приета през 1999 г. от 11 от 15-те тогавашни страни — членки на Европейския съюз, а днес от 15 от общо 27-те държави в него, изглеждаше в началото като сериозен конкурент на зелената валута. От една страна, стойността на еврото трябваше да отразява на теория основните процеси в развитието на един икономически блок, чийто възможности бяха сравними с тези на американския гигант. Европейските лидери, изглежда, не се съмняваха в силата на еврото, което според известните думи на първия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Вим Дуйзенберг бе „гаранция за една силна Европа“. От друга страна, европейските валутни институции, създадени в самия разгар на неолиберализма, разполагаха с всичко необходимо, за да спечелят пазара. ЕЦБ, чиято основна цел бе да се бори с инфлацията, бе още по-независима от правителствата на Стария континент, отколкото Федералният резерв спрямо американското правителство.


Опровергавайки както твърденията на редица политици, така и експертните прогнози, стойността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-04-16 18:22
Защо еврото трябва да се бори с долара? Тези неправилни идеи за борба, идват от неправилната теория за противоположнос тите на Ленин. Относително единство, което отмирало и абсолютна постоянна антагонистична борба, която оставала. Това не е вярно. Има паритет между полюсите. И еврото и долара. Не може ли да си сътрудничат и партнират, а трябва да се борят за надмощие. В това е идеологическата грешка на комунистите и всичките им съждения са неверни и ще са неверни, докато не променят това си виждане за противоречието дошло от Ленин.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор