Професор, доктор по право. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието и в Института по науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Независим кандидат за президент, подкрепен от БСП, през януа­ри 1992 г. Автор на монографии по правни проблеми и публицистични книги. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

НЕВЪЗМОЖНИ ТЕЗИ

Брой 9, Септември 2010
Неотдавна в „Дума“ (от 28 юни т.г.) бе публикувана статията на Соня Младенова „Съдебната власт в България не е легитимна“ с подзаглавието „Всичките ни закони са приети извън срока, определен от Конституцията, и затова са нищожни“. Тезите, защитени в тази статия, са толкова невъзможни, че не заслужаваха усилието да бъдат подлагани на критика.

Неочаквано обаче същата статия на Младенова под заглавието „Легитимна ли е съдебната власт в България“ се появи и в сп. „Ново време“ (бр.7-8 2010 г.) Това вече ми подейства стряскащо. „Дума“е без съмнение сериозен вестник, но е все пак вестник, докато „Ново време“ е списание с подчертано научен уклон. В едно такова списание не бива, по мое мнение, да се публикуват материали, лишени от всякаква опора в социалната или правната действителност. За честта на списанието статията на С.Младенова ще трябва да получи своя отговор. Отново ще кажа, за да подчертая, че в нея става дума не за възгледи, които могат да бъдат оспорвани, а за възгледи, които изобщо не могат да бъдат поддържани. Непонятно ми е наистина как е могла С.Младенова, един юрист със значителен опит, да се обвърже с тези направо абсурдни тези.

Първата абсурдна теза откриваме в началните страници. След като правилно отбелязва, че системата от правни норми се
изгражда върху основата на Конституцията, Младенова неочаквано приписва на Конституцията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 raiko61 2010-11-23 11:23
Дискусията по тези въпроси може да продължи,това е въпрос на избор.Бих се радвал,ако са измени посоката и се обсъди;Ролята и мястото на конституциите и законодателство то за социално-икономическото развитие на България.Приети са четири конституции и съответно законодателство през третата българска държава,а има държави,които спазват основните принципи з тяхното законодателство от векове,Какво да правим при новата обстановка,като членове на Еврапейския съюз!Как да преодолеем изоставането си и бедноста!Заслуж ава си тази дискусия,имаме талантиви учени и специалисти.Вярвам,че ще успеем.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови