КОГАТО ЕДНА ПАРТИЯ СЕ ЗАГУБИ ПО ПЪТЯ СИ

Брой 9, Септември 2010
„По-силна е армията от овце, предвождана от лъв, отколкото армия от лъвове, предвождани от овца.“ Шарл Морис дъо Талейран

На федералните избори от 27 септември 2009 г. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) преживя най-тежката си загуба в цялата следвоенна история на ФРГ от 1945 г. насам, постигайки едва 23% подкрепа. Освен че за последните 20 години членската маса на социалдемократите се стопи почти наполовина до малко над половин милион, с което тя вече не е най-голямата по численост партия в Германия, за 10 години и нейните избиратели намаляха с около 10 милиона — срив с близо 50% спрямо 1998 г. Но на какво се дължи тази, можем спокойно да я наречем, историческа катастрофа на социалдемокрацията, и то именно когато сме свидетели на една от най-тежките икономически кризи на капитализма? По какви причини социалдемократите се оказват неспособни да се възползват от дълбокия кризис на системата и какво бъдеще се очертава за подобни партии?


След 16 дълги години управление на консервативните християндемократи през 1998 г. ГСДП отново бе избрана с огромна надежда за социална промяна от около 45% от гласоподавателите в Германия. А след 11 години пребиваване във властта в различни коалиции, социалдемократите окончателно доказаха, че не са способни да водят фундаментално по-различна политика от десните си опоненти.

Парадоксално, но именно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-09-27 06:48
Социал демократи, социалисти и комунисти се вдъхновяваха от теорията на Маркс за експлоатацията, писана на базата, че в капитализма има само производство, и реализиране на стоките в монополно "средство за обръщение", в условията на диктатура. Но когато се изведе теорията за свободния пазар с конкуренция, в който няма монополно положение на фирми и няма експлоатация, при който работят и наемни работници и капиталисти, и се внедрява Н.Т.Прогрес,като има демокрация в политиката, то се оказа, че социал демокрацията също е с неправилни възгледи. Принципът за справедливост, че работникът е експлоатиран и трябва да се бори срещу богатите - класовата борба - отпадна. Затова социал демокрацията няма бъдеще.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор