Борис Попиванов е роден през 1981 г. в София. Завършва политология в СУ „Св. Климент Охридски“, профил „Политическа теория и политически процес“. Автор на изследването „Новият избирател“ (2007), както и на статии в областта на политологията в сп. „Наука“, сп. „Ново време“, „Списание на БАН“. Носител на Първа награда от Третия национален конкурс за есе „Цветан Стоянов“(2005).

За потребността от теория на европейското политическо участие

ЕВРОПА СЛЕД ЛИСАБОН

Брой 9, Септември 2010
Какво се случва с Европа? Едва ли има въпрос с по-необятни и мъгляви посоки на отговор. За да очертая полето на моята тема, избирам два проблема, които видимо имат малко общо помежду си. На 14 април 2010 г. поредица от изригвания превръщат исландския вулкан Ейяфятлайокутл в център на европейското обществено и медийно внимание. Разпространението на вулканичната пепел извиква тревоги за безопасността на самолетните полети. Една по една европейските държави затварят въздушните си пространства. Близо седмица продължава незапомнена транспортна криза, породила хаос по летищата, объркване на комуникациите, отмяна на отдавна запланувани събития, огромни финансови загуби. Какви са последиците? Тръгват обвинения — и от граждани, и от авиокомпании, — че Европейският съюз не прави нищо по въпроса, че държавите членки решават всички въпроси по затваряне на летищата както си искат, без координация и сериозна връзка помежду си, без да отчитат интересите нито на гражданите, нито на икономическите субекти. Един периферен вулкан е в състояние да постави Европа на колене. Едно случайно събитие довежда до безпомощност най-голямото политическо и икономическо обединение в света.

Но има и друго продължение. Транспортните министри на ЕС вземат решение за интеграция на националните системи на ръководство на въздушното движение в единното европейско небе, за нова...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови