Професор, доктор по право. Завършил е Юридическия факултет на СУ Св. Кл. Охридскии аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието и в Института по науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Независим кандидат за президент, подкрепен от БСП, през януа­ри 1992 г. Автор на монографии по правни проблеми и  публицистични книги. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

НЯМА ДАВНОСТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО

Брой 12, Декември 2010

На 9 май 1945 г. Втората световна война в Европа завърши. След близо шест години нацистка Германия и нейните съюзници в  Европа бяха разгромени. Войната завърши, но останаха нейните страшни последици. Милиони хора бяха избити или осакатени физически и духовно. Неизмеримо по вид и размери имущество бе разрушено. Равносметката завърши с категоричния  извод, че ужасът не бива  да се повтори. Това означаваше преди всичко виновните за небивалите престъпления да бъдат привлечени към цялата възможна наказателна отговорност. И това стана. Главните виновници за извършените по време на Втората световна война престъпления бяха привлечени да отговарят пред Международният военен трибунал.


Трибуналът бе създаден върху основата на международноправни актове, приети преди края на Втората световна война. Първият акт е Московската декларация за отговорността на хитлеристите за извършваните зверства,  под която стоят подписите на Рузвелт, Сталин и Чърчил. Вторият акт е декларацията на ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания, приета на конференцията в Крим в началото на февруари 1945 г., в която се заявява непреклонната воля   всички военнопрестъпници да бъдат справедливо и бързо наказани. Третият акт е решението на Берлинската конференция на ръководителите на трите държава — САЩ,  СССР и Великобритания, от 17 юли 1945...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Красимир 2011-02-02 14:21
Знае ли г-н Велко Вълканов, колко са убитите без съд и присъда веднага след 9 септември ,и по време на слизането на партизаните от планините и горите?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови