Евгений Кандиларов е доктор по история. През 2005 г. специализира във Факултета по политически науки и икономика на университета „Мейджи“, Токио. През 2006 г. защитава докторат по съвременна българска история. Автор е на книгата „България и Япония. От Студената война към ХХI в.“, издадена през 2009 г. Работи като сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания и като хоноруван преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ ЗА ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК

Брой 12, Декември 2010

Международният военен трибунал за Далечния изток, известен още като Токийски трибунал, се свиква на 5 май 1946 г. и продължава да действа до ноември 1948 г. Целта му е да потърси наказателна отговорност на военновременното управление в Япония. Трибуналът се свиква по силата на няколко основни документа, които отразяват договореностите на съюзниците от Антихитлеристката коалиция в годините на войната (което включва не само САЩ, СССР и Великобритания, но и Китай, който е основният засегнат от агресията на японския милитаризъм от началото на 30-те години до края на Втората световна война). Това са Декларацията от Кайро от 1 декември 1943 г., Потсдамската декларация от 1945 г., актът на японската капитулация от 2 септември 1945 г. и решенията на Московската конференция от 26 декември 1945 г.


В периода 1945-1952 г. Япония се намира под властта на американските окупационни власти начело с главнокомандващия съюзническите войски в Тихоокеанския регион ген. Дъглас Макартър. Още през октомври 1945 г. той издава декрет за Петте основни реформи, които трябва да доведат до дълбоки промени във всички области на живота на страната. На първо място е предприето разпускане на армията и флота, съпроводено с чистка в командния състав. Втората стъпка на ген. Макартър е конституирането на Международен трибунал за съдене на тези, които персонално или като част от организации или...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови