Атанас Иванов е роден в Плевен през 1977. Завършил е търговска гимназия в Ямбол, магистър по политология. Докторант  по политология в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ .Тема на дисертацията: „Синдикатите и политическият процес в България“.

РОЛЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА (1989 - 1991)

Брой 12, Декември 2010

Времето от началото на промените в България до изборите за Народно събрание през октомври 1991 г. е период, през който нито БСП, спечелила мнозинство във Великото народно събрание (ВНС), нито СДС, получил масова подкрепа извън стените на парламента, упражняват „цялата власт“. Каква роля играят в този период двете представителни профсъюзни организации в страната — Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“.


Малко история


Синдикатите са организации за представителство и защита на интереси, и то на колективни и групови интереси. Те възникват през ХIХ век като социална реакция на зараждащия се модерен индустриа­лизъм и капитализъм, при който водещата, изначално по-силната страна е тази на собствениците и работодателите.


Българското синдикално движение възниква стихийно след Руско-турската освободителна война и се оформя организационно в началото на ХХ век под силното влияние на разделението в социалистическото движение на „реформистка“ и „революционна“ партия. Работническото движение у нас се заражда и укрепва под влияние на левите политически сили и достига основните си цели в годините на крайно десни политически режими. При своето изграждане то прилага структурите на германските профсъюзи и като тип...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови