Чен Пинг е професор в Центъра за икономически изследвания към Пекинския университет.

КИТАЙСКАТА ЗАГАДКА ИЛИ ПЪТЯТ НА КИТАЙ

Брой 12, Декември 2010

Бързото развитие на китайската икономика през последните 30 години тласна развиващите се страни към Просвещение. В същото време икономическата и социалната наука в развитите страни се изправят пред сложна главоблъсканица. Китайската тема стана най-дискутирана, а вероятно и най-модна във водещите западни медии.


Западните медии се затрудняват да разберат загадката за напредъка на Китай


В западните медии са на мода няколко опростени обяснения на причините за напредъка на Китай. В основата си те отричат приносите, които Китай дава на развиващите се страни. Западните обяснения долавят повърхностно някои особености в развитието на Китай, но внимателният анализ разкрива, че те не държат сметка за историческото познание в хода на световното развитие.


На първо място е теорията за евтината работна ръка.


Според тази теория изгодният пласмент на китайски стоки на световния пазар се дължи на ниската себестойност на китайския труд, най-вече в сравнение с тази в развитите страни. Западните медии критикуват Китай, че сътрудничи с международния капитал в експлоатацията на китайските трудещи се и настояват Китай да въведе западната система с независими синдикати и социално осигуряване с цел китайските разходи за труд да се повишат и да се намали международната конкурентоспособност...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор