На 6 юни 2008 г. Вашингтон временно се отказа да прехвърли на терена Генералния щаб на командването на американските сили в Африка. Без съмнение това беше грешна стъпка, която обаче няма да откаже американците от африканските им амбиции.

НЕОСЪЩЕСТВЕНО ДИСЛОЦИРАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ СИЛИ

Брой 12, Декември 2010

Създаването на командване на американските сили в Африка (AFRICOM), обявено на 6 февруари 2007 г. от бившия американски президент Джордж У. Буш, беше в съответствие с пре­следването на няколко стратегически цели: противодействие на ислямската заплаха, защита на източниците на суровини в тези времена на енергийна криза и реакция на китайската конкуренция, която използва раз­нообразни политически, финансови и дори човешки средства, за да си осигури зони от жизнено значение за своята икономика.


След 11 септември 2001 г. Вашингтон предприе дипломатическа инициа­тива и това не стана без обещания за финансови средства и за съдействие на „доброто управление“. Нейната кулминация беше през юли 2003 г., когато Буш посети държави, смятани дотогава за запазен периметър за някогашни сили (с изключение на Южна Африка, вече свързана със Съединените щати): Ангола, Габон, Сенегал, Нигерия, Сан Томе и Принсипи, Мали, Нигер и Тунис. Появата в ислямски Магреб през 2003 г. на Салафистката групировка за проповед и борба, прекръстена по-късно на „Ал Кайда“, даде на Съединените щати допълнителен аргумент за осъществяване на военната им стратегия в Африка, а именно за развитие на различни програми за военна помощ. 


Тези програми имат за цел да „приведат“ африканските военни средства в съответствие с американските норми: обучение на специални сили, оборудване и материална...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор