Мисии за мир и международни трибунали съпътстват африканските войни през последните две десетилетия. Но политическите предизвикателства са толкова тежки, че проектът с тези инструменти да се изгради преграда, която да спре вълната от конфликти на континента, не дава очакваните резултати.

ДЕЙНОСТТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ Е ПОД ВЪПРОС

Брой 12, Декември 2010

С изключение на три мисии в Конго и в Египет през 60-те и 70-те години на миналия век, умиротворителни мисии на Организация­та на обединените нации в Африка по време на Студената война нямаше. Операция в Намибия, която започна през 1989 г., постави началото на голямо разгръщане на умиротворителната дейност. След тази дата от 44-те мисии, създадени от ООН, 23 бяха разположени на Черния континент.


Различни по големина и продължителност, в мисиите участват няколко десетки наблюдатели и хиляди „сини каски“. Продължителността им е между един месец и над десет години. Те се различават и по своите цели, които могат да варират от обикновено наблюдение как се спазва прекратяването на огъня до възстановителни работи.


Най-много мирни мисии на ООН се състояха в периода от 1989 г. до края на 1990 г. Тогава бяха осъществени четиринайсет „африкански мисии“ срещу седем след 2000 г. Някои от мисиите първо поколение постигнаха успехи: в Намибия и Мозамбик и в по-малка степен в Сиера Леоне и в Либерия. Може да се признае, че те имаха успешно присъст­вие в период на преход от война към мир, което е от решаващо значение, защото в период на преход става дума за контрол върху спазването на споразуменията за умиротоворяване, за ръководство на процеса на завръщане на бежанците, за контрол на разоръжаването и на демобилизацията на бойците, както и за организиране на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор