Нели Дечева е есеистка, поетеса, журналистка. Работила е в различни централни издания. Издала е четири художествени книги, между които стихосбирката „Странни знаци“ и есеистично-документалната „Поздравете всички от мен“ (книга за Ламар), спечелила конкурса „Сто книги“ на Министерството на културата (1996 г.) и наградата на СБП за най-добра книга за 1997 г. Авторка на стотици есета, пътеписи, статии. Член на СБП и СБЖ.

ОРАНЖЕВИЯТ КОТАРАК И ХУДОЖНИКЪТ, КОЙТО ИСКАШЕ ДА ЛИТНЕ

Брой 2, Февруари 2011

Истинският човек трябва да влезе в мурале, амиго, в голяма картина. И от картината, с целия този железен и земен свят, във Вселената да хвръкне.


Аз, амиго, за Флоренция се постарах, защото съм й задължен, момче бях, когато отидох в нея да живея, че старите гении да ме учат да рисувам. А на моите мексиканци съм стократно по-задължен. Диего може да е голям художник, голям е, ама хроникьор и летописец е този майстор, френски художник, виж по ми допада Ороско, че търси вътре в нещата, вътре в душата на човека влиза с алегорично внушение, по е наш.


Доколумбовското изкуство трябва да държим ние, мексиканците, и скулптороживопис трябва да правим, големи мурале, под открито небе да е всичко, а не в колекции и галерии. Та ти казвам, сега ще направя такова мурале, 8500 квадрата, сто момчета ще ми помагат. Проектирал съм го да стане до седемдесет и две плоскости от фиброазбестов цимент, устойчиви, дълготрайни, по последната дума на химията и техниката, върху плоскостите, които след изготвянето ще бъдат издигнати, ще има живописна стенопис, монтирани, оцветени с индустриални бои металически барелефи. Единствено долу подът няма да е оцветен, но за сметка на това ще се върти около специална ос, така че зрителят, като стои на едно място, всичко да вижда, да се включва в динамиката на цялото. А това цяло ще е едно шествие на човечеството през земята, та към Космоса. И в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови