Александър Симов е роден през 1977 година. Завършил е журналистика в СУ
„Св. Климент Охридски“. Работил e като журналист във вестниците „Стандарт“, „Пловдивски труд“, „Земя“. От 2004 година работи във вестник „Дума“.

НЕГАТИВИЗМЪТ ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИТЕ

Брой 3, Март 2011

Въпросът „Защо сме такива“ винаги е вълнувал философите и анализаторите. В българската история още Стоян Михайловски си го поставя като питане и започва да търси отговор. Вярно е, Михайловски стига до доста ексцентрични изводи, които след това го карат да пише статии във възхвала на фашизма ала Мусолини, но все пак опитът му трябва да бъде поощрен.

 После Иван Хаджийски се качва на колелото си и тръгва да обикаля из България, за да може да си отговори цялостно на въпроса за душевността на народа, за неговите стремежи, цели и общи идеи. Отговорът никак не е лесен и за това има няколко основни причини.

 Много е трудно да сведеш всички хора до общи изводи, следствия и теореми. Необходима е почти необятна ерудиция, безкрайно търпение и спокойна мъдрост, за да си в състояние да огледаш всички страни на един народ и да го затвориш и опишеш в книга, която да се чете и след поколения.

 Народопсихологията обаче е коварна наука. Защото в мига, в който си си повярвал, че си намерил общото между всички различни хора от една националност, започваш да обясняваш целия свят само през тази призма и като магическо просветление започваш да убеждаваш, че си открил прословутия „философски камък“, алхимичния блян, превръщащ всичко в злато.

 Алхимиците днес са известни преди всичко със своите заблуди. Някои от тях доста елегантни, възвишени,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор