СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ И СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ПРЕЗ ХХI ВЕК (ДИСКУСИОНЕН ДОКУМЕНТ)

Брой 4-5, Април-Май 2011

I. Въведение:
Целта на проекта за прогресивни общества


На Конгреса на ПЕС в Прага от 2009 г. Партията на европейските социалисти взе решение да стартира процес на обновление, като по такъв начин призна поражението на социалната демо­крация на изборите за Европейски парламент и даде старт на усилието, което нашето прогресивно политическо семейство е длъжно да предприеме, за да съумеем да намерим мястото си сред обществата на XXI век. Проек­тът за Прогресивни общества е не само признание, че сме загубили. Той е отражение на разбирането, че губим не толкова като партии сами по себе си, а преди всичко до посланието, което отправяме днес към хората в Европа като цяло. Става дума да открием причината защо, независимо от предполагаемия закономерен резултат, кризата не доведе до това, гражданите да възприемат социалистическите и социалдемократическите политически алтернативи. Длъжни сме да възстановим връзката си с тях чрез мощно послание към обществото и хората, здраво прегърнали нашите ценности.

 

Този процес, който включва провеждането на честна и от­крита дискусия между нас самите с принос от хора свободомислещи, от изследователи, както и от граждани, следва да доведе през 2011 година до Декларацията на принципите. Четири основни теми ще бъдат предмет...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #2 Красимир 2011-06-21 22:32
За глобализацията и тук се говори за идеята на Путин, че трябва да има многополюсен свят, което е напълно погрешно на теорията за диалектични системи, които се състоят от два полюса, поле между тях и нов зародиш на нова диалектична система. Затова светът трябва да бъде двуполюсен, с два полюса - Север - Юг, полето между полюсите е интересите на Севера и Юга, а нов зародиш е ново развитие на по нова система, която обаче е пак двуполюсна. Или обединение на държави от Севера и обединение на държави от Юга. Не е нужно да има военно противопоставян е между Севера и Юга, а трябва да има много тесни икономически връзки между тях, като има две валути - на Севера и на Юга. И основният принцип трябва да бъде мир и работа и всички хора да се стремят да станат богати и това да се случва. Но затова трябва да се премахнат всички авторитарни и диктаторски режими и идеи за социализъм, фашизъм и военно - верски диктаторски режими, както в Иран. С една дума навсякъде да има демокрация. И да има съотношение между държава и икономическо о-во с частна собственост, две класи, производство и пазар, и монопол и конкуренция на пазара, като силово се налага конкуренцията. Като лявото е малко повече държава, а дясното малко повече икон. о-во.
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2011-06-21 22:09
Аз искам да кажа за свободата братството и равенството. Свободата е свобода в икономическото общество, да имаш право на свободна инициатива,твор чество и свободен избор на базата на християнска ценностна система. Но пред държавата не можеш да имаш свобода. Както казва Сервантес, чрез Дон Кихот : ..." свободата Санчо, се крепи на върха на копието"... А това означава, че държавата разрешава свободата на хората, а не хората да се налагат над държавата. И тук идва въпросът с равенството. Държавата налага равенството, чрез законите и правилата. Затова пред законите всички трябва да са равни. В това е смисълът на равенството, а не всички да получават равни заплати.А братството е пред Бога. Пред Бога всички са братя. Затова братството е в бита и семейството донякъде, и в църквата. Докато в текста, който ни се предлага за изясняване на свободата и равенството има толкова "нищонеказв ане", че не може да се разбере какво точно се опитват да ни излъжат с витиеватите фрази.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови