Интервю  със Зигмар Габриел,
председател на Германската социалдемократическа партия

 

През януари ръководството на ГСДП прие документ „Нов прогрес и повече демокрация“, който представлява основа за работата през следващите месеци. Списание „Die neue Gesellschaf/Frankfurter Hefte” проведе разговор с председателя на партията Зигмар Габриел за необходимостта от реформиране на разбирането за прогреса, за взаимоотношението между икономическия растеж и качеството на живот, както и за шансовете за реализация на новата концепция.


СТАВА ДУМА ЗА ПО-ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ

Брой 4-5, Април-Май 2011

Ръководството на ГСДП наскоро публикува един голям проект за бъдещето — „Нов прогрес и повече демокрация“. Това е политическо предложение с много съдържателни постановки, което да служи като основа за обществена дискусия. От какви съображения сте се ръководили и какви са главните контури на този проект?


— Няма политическа сила в Германия, в Европа или в света, която така да се идентифицира с понятието „прогрес“, както социалдемократическото движение. От самото начало за социалдемокрацията бе ясно, че прогресът на науката и техниката върви ръка за ръка с подобряване не само на индивидуалните условия на живот, но и с искането за повече свобода и демокрация, за повече справедливост и солидарност. Междувременно вече никой не се съмнява, че това почти праволинейно разбиране за прогрес, според което постоянният растеж почти автоматично води до по-високо благосъстояние и до по-висок прогрес в социалната сфера и в обществото, днес е остаряло. Факт е, че икономическият и научно-техническият прогрес до голяма степен се откъсват от социалния и обществения прогрес. По този начин не само обещанията на политическия и на икономиче­ския елит за прогрес звучат като празни заклинания за населението. На обществото и на хората, които се ангажират с тях, се отнема...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор