Чавдар Добрев е роден през 1933 г. в Ямбол. Завършва висшето си образование в Будапещенския университет. Дълги години работи в Института по изкуствознание при БАН. Професор, доктор. Публикувал е над 30 книги, между които „Реализмът на Вахтангов“, „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Всекидневният Леон Даниел“, „Еретичният ерос“, двутомникът „Ранено време“, „Окосена болка“, „Възхвала на разума“ и др.

ПО МАРШРУТА НА ИДЕИТЕ. БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ СТРАНИЦИТЕ НА РОМАНА „ИВАН КОНДАРЕВ“ – I ЧАСТ

Брой 4-5, Април-Май 2011

Емилиян Станев и неговата белетристика е проблем, който ме е вълнувал винаги със своята неумираща актуалност, с откривателството на идеи и с полемиката за ценностите на човешкия дух. Една от книгите ми, която възприемам и като моя литературна и гражданска изповед, е „Забранените плодове на познанието. Емилиян Станев“ (1982 г.). В тази книга се посветих на света на големия прозаик, но и на съкровеното си желание да проверя с помощта на разказите, новелите и романистиката на Емилиян Станев дотогавашните си разбирания на културата и действителността като спомен и настояще.

За първи път тогава се осмелих да смесвам литературни критически жанрове и почерци, за да пиша от собствено име за неща, занимавали чувството и мисълта на писателя. По този начин вплетох субективните си преживявания и оценки в суверенно литературно пространство, сътворено от друга творческа личност. На места, в строга периодичност, осветлявах проблематиката чрез собствени автобиографични моменти, без да се страхувам да пречупвам образи и ситуация през повярвания от мен критерий за истинност и ерудиция. Нерядко си позволявах да фантазирам как органично съвпадат идеите на белетриста с идеите, в които вярвам и чието съдържание ме окриля.

От друга страна, познавах добре Емилиян Станев, имал съм сериоз­ни и анекдотични беседи с него. Писал съм вече как с нюанс на доброжелателство...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Красимир 2011-06-22 19:22
Г-н професора е марксист - ленинец и анализът му на произведението на Емилиян Станев е правен от Марксистки позиции. Професорът говори за експлоатация, както я обясняват Маркс и Ленин, и очевидно трябва да се репликира с това, че Маркс пише само за производство на стоки, а за реализацията им говори, че тя става в монополно средство за обръщение стоките в пари, и в рамките на политическа диктатура на пролетариата, която да накара насила хората да вземат некачествени стоки от монополиста - държава при социализма, или частен монополист при фашизма, без да търсят конкуренция. Затова е и диктатурата и военизираната комунистическа партия, и теорията за революциите на Ленин в научния комунизъм. Затова и Ленин създава теорията за държавно монополистичния капитализъм - империализъм. И всичко това се прилага от Иван Кондарев и се отрича от другите герои в романа. А истината е че при пазарната икономика с конкуренция на пазара няма експлоатация на човек от човека, понеже в производството наемният работник работи, а капиталистът му плаща. Но на пазара ролите се разменят и там капиталистът работи, а наемният работник - потребител му плаща. Естествено общественият продукт отива в ръцете на капиталиста, и затова капиталистът е общественик, макар че юридически собствеността му се води частна собственост. Но и капиталът и наемният труд са противоречиви, като всяко явление. Затова експлоатация при пазарната икономика с конкуренция няма. Но г-н професора не може да разбере това и коментира про ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови