Чавдар Добрев е роден през 1933 г. в Ямбол. Завършва висшето си образование в Будапещенския университет. Дълги години работи в Института по изкуствознание при БАН. Професор, доктор. Публикувал е над 30 книги, между които „Реализмът на Вахтангов“, „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Всекидневният Леон Даниел“, „Еретичният ерос“, двутомникът „Ранено време“, „Окосена болка“, „Възхвала на разума“ и др.

 

ПО МАРШРУТА НА ИДЕИТЕ. БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ СТРАНИЦИТЕ НА РОМАНА „ИВАН КОНДАРЕВ“ – II ЧАСТ

Брой 4-5, Април-Май 2011

Малко по-преди, в обособена сцена, Кондарев за последен път се опитва да изкаже любовните си чувства на Христина. Но тя вече тича по Костадин, него обича и затова отказва на селския си колега учител със злоба, която „светна“ в погледа £. Забележете какъв природен декор придружава това разделяне между двамата герои и колко този декор е различен от природната гледка при първата целувка между Костадин и Христина: „Вечерният мрак се плъстеше наоколо. Небето бе посивяло и планината вече на сияше. Една каруца, натоварена със сено, идваше по пътя и плачливо свиреше с осите си“.

Емилиян Станев обаче не скрива и разложителните явления в семейство Джупунови. Вече споменах за тягата на Костадин към селското трудолюбие и традицията, в отличие от реалните интереси на фамилията: да се занимава с търговия, да се приобщи час по-скоро към елита на града, да се насочи към нови форми на печалба. Костадин се мъчи, а не може да нареди живота си, както иска. Подчинен е на брат си, въпреки желанието му да съществува самостоятелно. Манол го презира, задето Костадин се „блъска с кърска работа“, но не може да си позволи имотът и парите да се разпаднат на наслед­ствени дялове.

Непостижима е Костадиновата любов към Христина. Той буквално я боготвори, но и страда, че е суетна, че му дава поводи да я ревнува, че се превръща в част от градския хайлайф. Това проличава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови