БЪДЕЩЕТО Е НА ПОСТКАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО

Брой 4-5, Април-Май 2011

Член-кор. Стоян Михайлов 
„Социологическа система“.
Изд. М-8-М. С., 2010, 267 с.

 

 

Социологическата наука се обогати с новия фундаментален труд „Социологическа система“ на видния наш учен член-кор. Стоян Михайлов.

 

Тази книга е своеобразен венец на творчеството на автора. Както той сам заявява: „С настоящия моно­графичен труд представям разгърната цялостна разработка на категорията „социологическа система“ във всичките й основни аспекти. Той е плод на изследователски усилия на почти пет десетилетия“ (с.15).

По-нататък четем: „Тук се опитвам да систематизирам резултатите от тези усилия, за да изпъкне категорията „социологиче­ска система“ в цялото богатство на своето съдържание и с цялата мощ на своите методологични функции и възможности“ (Пак там).

Ще насоча вниманието само към онези въпроси в изследването, които изначално представляват интерес за по-широк кръг читатели, а именно човешката личност и характеристиката на бъдещото общество.

Ето заглавията на някои от главите в книгата: „Концепцията за социологическа система в българската социологическа мисъл“, „Човешката дейност като основа за изграждането на системнофункционален модел на обществото като цяло“, „Личността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 проф д-р Игнатов 2011-06-22 20:11
в този пкевдоначен труд Стоан Михаилов демонстрира безпомощност Той не се се освобозил от догматизма схоластиката апологетикаета на псевдонаучната марксиколенинск а философия
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови