Авторът Михаил Аначков е доцент, доктор по история. Има публикувани учебни пособия по българска история и изследвания по история на работническото движение и на социалистическата мисъл, а също и литературно-критически статии.

СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ - АВТОРИТЕТЕН УЧЕН И ОБАЯТЕЛЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ

Брой 6, Юни 2011

Професор Симеон Хаджикосев на 70 години

 

Около четири десетилетия от основаването на Софийския университет през 1888 г. западноевропейската литература е преподавана от проф. Иван Шишманов, а през последните четири десетилетия и половина – от проф. Симеон Хаджикосев. Техният житейски път е разположен в различни исторически епохи. Различават се по произход, място и характер на полученото образование, по обсег на научните интереси и мащаби на обществените изяви.

 

Иван Шишманов произхожда от знатен възрожденски род, чиято генеалогия някои автори свързват с последната средновековна българска царска фамилия. Той е роден през 1866 г. в Свищов, а умира през 1928 г. Ранните си детски години прекарва в поробеното ни отечество. Щастлива случайност му дава възможност да завърши Виенското педагогическо училище. Завърнал се във вече освободената си родина, скоро получава държавна стипендия и учи философия и литература в Йена и Женева и се дипломира с докторат по етнопсихология в Лайпцигския университет. Той е най-ярката фигура сред съзидателите на следосвобожденската ни култура. През 1903-1907 г. е министър на народното просвещение. Иван Шишманов е сред инициаторите за създаването на Софийския университет, на Народния музей, на Рисувалното, Музикалното училище и др. просветни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
+1 #2 Александра Колева 2011-07-14 23:40
Ако някой от всичките пишещи по форумите господа познава хората, които толкова категорично отричат и определят като "ченгето, доносникът, кариеристът", ако имат поне малко съвест, биха се засрамили и биха млъкнали. За Симеон Хаджикосев със сигурност мога да кажа, че е един от най-ерудираните преподаватели в СУ, полиглот, безспорен капацитет по антична и западноевропейс ка литература, пък и не само... Лекциите му са изключително интересни и въздействащи. И това са все неоспорими факти. Г-н Ромео Василев очевидно не е прочел и една книга на проф. Хаджикосев и това не е заяждане или някакво лично отношение, а заключение, до което стигам след прочетения негов коментар. Не знам дали проф. Хаджикосев е бил сътрудник на ДС ( той твърди, че никога не е бил и представя доказателства и нямам причини да не му вярвам), но това не променя факта, че той е невероятно интелигентен, човек с безкрайни познания и харизма. А когато се появи някой, написал поне наполовина толкова значим труд като "Западноевр опейс ка литература" на Симеон Хаджикосев, но е ощетен от БКП, защото не е бил сътрудник на ДС например, нека тогава дава оценки. Защото е факт и, че преди Симеон Хаджикосев никой не е написал толкова подробна, интересна и литературоведск и издържана история на западноевропейс ката литература. И освен невероятно ерудиран литературовед и обаятелен лектор Симеон Хаджикосев е и много деликатен, възпитан и толерантен човек.
Цитиране
 
 
-1 #1 Ромео Василев 2011-07-07 00:15
да се сравнява ченгето, доносникът и кариеристът Симеон Хаджикосев със светлата личност на проф Иван Шишманов е най-малкото смешно и неуместно, звучи пародийно. Авторът на този жалък слагачески текст е може би протеже на др Симеон Хаджикосев, който преди да бъде разкрит като агент доносник побърза да напише гнусна мемоарна книга, в която да оплюе повечето свои колеги от Университета и литературните среди. Такива като него се оказаха и бездарният композитор и бивш директор на Балкантон, алчният проф Александър Йосифов, безгласният певец и режисьор, който изобщо не е учил режисура, но преподава такава като професор, Павел Герджиков, и двамата също агенти доносници, членове на ВАК, попречили на десетки свои по-талантливи колеги в кариерата, обогатили се, използвали служебното си положение само за лични цели и обогатяване! Но хората от двете гилдии добре знаят кои са Симеон Хаджикосев, Александър Йосифов и Павел Герджиков и с право ги презират!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови