СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
 е роден на 5 май 1966 г. в Херсон, Украйна. През 1989 г. завършва с отличие Московския държавен университет, специалност „История“. По-късно защитава докторска дисертация. Специа­лизира в Лондон по проблемите на съвременната руска външна политика. През 1994-1995 г. е журналист на свободна практика, през 1996 г. оглавява отдел „Външна политика и международни отношения“ на БСП. През 2001 г. спечели­лият изборите за  президент  Георги Първанов го посочва за свой наследник начело на БСП, а 44-ият конгрес на партията го избира за председател. Преизбиран е от 45-ия, 46-ия и 47-ия конгрес на БСП. По време на председателството на С. Станишев БСП става пълноправен член на Социалистическия интернационал (октомври 2003 г.) и на Партията на европейските социалисти (май 2005 г.) Ръководената от него Коалиция за България печели на 25 юни 2005 г. парламентарните избори (с 31% от гласовете и 82-ма депутати), но не постига абсолютно мнозинство. Предложеното от Станишев правителство на малцинството (КБ и ДПС, със 116 депутати) е отхвърлено. След този неуспех БСП отказва да подкрепи мандата на НДСВ. В крайна сметка е съставено коалиционно правителство на КБ, НДСВ и ДПС с третия мандат – на ДПС, при което Движението посочва за премиер отново С. Станишев. Той ръководи правителството на „тройната коалиция“ от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г.

ОСТАВАМЕ НА ПЪТЯ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ

Брой 8, Август 2011

 

 

Сто и двадесет години социалистическо движение, социалистическа партия, социалисти. Изкушавам се да цитирам Дядо Благоев: Сбирката на Бузлуджа може да се нарече Първи учредителен социалистически конгрес, който даде първата Конституция, първия организационен устав на българското социалистическо движение и определи характера му и задачите.“  И така вече 120 години следваме тази Конституция и се опитваме да спазваме „устава“ на нашите основатели, неговия характер, високите цели и задачи.

Мога спокойно да кажа, че ние, съвременните последователи на социалистическата идея, сме прочели добре урока на историята и сме извлекли верните поуки. И още — че оставаме на пътя към осъществяване на социалистическия идеал, заради който няколко поколения преди нас са пожертвали сили, знания, труд, съзидание, а мнозина и живота си.

Също така мога да твърдя, че не спираме да вярваме, както са вярвали учредителите на нашата партия, в това, че България и българите заслужават да живеят и ще живеят в по-справедливо общество, в което няма да има бедност и експлоатация, че държавата няма да бъде непоносимо зло, а ще помага на хората, изпаднали в беда, че няма да се плаща за образование и медицински грижи, че ще има пълна политическа свобода, правов...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови