Петя Пачкова е завършила философия в СУ „Св. Климент Охридски", доктор по социология, доцент по политология в Югозападния университет „Неофит Рилски". Автор на три монографии и десетки научни и публицистични статии в сферата на социологията и политическите науки.

ВАКСИНА ПРОТИВ НЕТОЛЕРАНТНОСТТА НЯМА

Брой 11, Ноември 2011

Вирусът на нетолерантността е вечно жив.

Всичко зависи от имунната система.

А имунната система зависи от здравословността на средата.

 

В научното и идеологическото пространство се създават и сблъскват различни научни тези и идеологеми, свързани с развитието на глобализацията. Чрез тях хората се опитват да отразяват, анализират и управляват мисленето и поведението си. Действителността е изключително сложна и противоречива. Факторите, определящи това мислене и поведение, са с най-различна посока на влияние, а субектите са с много различни интереси и ценности. Затова и научният и идеологически продукт също е с много противоречиви и разнопосочни изводи и съответно влияния.

От едната страна са тези автори и концепции, които разглеждат влиянието на глобализацията в оптимистичен план: че глобализацията носи вечен мир, толерантност и взаимодействие между хората. От другата страна са авторите, които предричат по-сложно бъдеще за планетата, увеличаване на нетолерантността, на конфликтите в борбата за осигуряване на различни видове, в това число на жизнено важни ресурси.

Налице е изключително богат комплекс от фактори, които определят мащаба на толерантността.

От една страна, изискванията на производствения процес, особеностите на труда на съвременния човек,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови