Доц. д-р Михаил Аначков има публикации по история на работническото движение и по история на марксистката социалистическа мисъл.

ПЛЕНЕНИЯТ ФЕЛДМАРШАЛ

Брой 11, Ноември 2011

Генерал фелдмаршал Фридрих Паулус е сред знаковите фигури на Втората световна война. Той е командващ на немските войски в знаменитата Сталинградска битка. И ако поражението на немските войски  през зимата на 1941 — 1942 г. край Москва ознаменува провала на  плана „Барбароса“ за светкавична победа над Съветския съюз (Русия), ако то е краят на началото на техния завоевателен поход на Изток, поражението им в Сталинградската битка е  повратният момент в хода на войната, то е символ на зловещо предзнаменование за Райха, началото на края на хитлеристка Германия.

Заради неаристократичния си произход Паулус не реализира намерението си да стане морски офицер. След  завършване на  военна школа, през 1911 г. става лейтенант. През Първата световна война служи главно на щабни длъжности и достига до капитански чин. След войната остава в Райхсвера. Редува командно-строевата с щабната служба и се утвърждава като способен щабен офицер и преподавател по тактика. През август 1939 г. получава генералско звание.

Като началник-щаб на танков корпус, а от 26 септември 1939 г. — на Шеста армия, участва в завоевателните кампании срещу Полша, Белгия, Холандия и Франция и се нарежда в кохортата на най-популярните представители на немския военен елит. През септември 1940 г. заема длъжността заместник-началник на Генералния щаб на сухопътните войски. Той е сред...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови