ВЪЗРАЖДАНЕ НА РАДИКАЛНАТА ЛЕВИЦА В СЪРБИЯ

Брой 11, Ноември 2011

 

Анархисти, троцкисти, радикални феминисти, профсъюзни активисти — в Сърбия се възражда антикапиталистическа левица, коя­то няма нищо общо с апаратите на политическите партии. Това движение се противопоставя на присъединяването на страната към Европейския съюз и към НАТО. То заклеймява приватизациите и либералните увлечения на правителствата. Това повдига въпроса дали този радикален порив ще намери отзвук в обществото в период, когато пропастта между богати и бедни не престава да се задълбочава?

Покрай годишната конференция на НАТО през миналия юни, която за първи път след бомбардировките на Югославия през 1999 г. се състоя в Белград, в Сърбия се заговори за почти неизвестната анархистка групировка „Анархосиндикалистка инициатива“ (АСИ). Поводът беше арестуването на неколцина нейни членове заради участието им в протестна демонстрация срещу натовската конференция. Но нейният по-голям грях беше замерянето на гръцкото посолство в сръбската столица с коктейли „Молотов“, за което активистите £ прекараха шест месеца в затвора по обвинение вмеждународен тероризъм“. С това засега се изчерпва визитната картичка на анархистката групичка.

Сръбското общественото мнение не знае почти нищо за идеите на АСИ, както и на няколко други групички с подобни идейни уклони, които биха могли да бъдат определени...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор