Ярослав Александрович Бутаков е руски историк, политолог, публицист. Роден е през 1973 г. в град Люберци, Московска област. Завършил е Историческия факултет на Московския педагогически държавен университет „В.И.Ленин“ (1995). Кандидат на историческите науки (1998), доцент в Московския държавен университет за техника и управление. Автор на книгата „Войната спечели Сталин!” (2010) и на редица научни и научно-популярни публикации.

МАНИФЕСТ НА НОВИЯ РУСКИ СОЦИАЛИЗЪМ

Брой 11, Ноември 2011

1. Съвременният руски капитализъм —
двадесетилетие на упадък и застой

1.1. Да направим отчет

През 2011 г. се навършват точно двадесет години от момента, в който нашата държава провъзгласи приоритета на частната собственост, на пазарните отношения, на правата на човека, на демократическите ценности в тяхното западноевропейско и северноамериканско разбиране. Отказът от социализма се извърши в  условията на дълбока криза в  цялата обществена и политическа система. Налице бяха множество остри проблеми. Мнозина представяха тогава капитализма като панацея на повечето неуредици в социалния живот. И така минаха  двадесет години. Необходимо е да направим определени изводи. Двадесет години са срок, напълно достатъчен,  за да се прецени правилността или погрешността на избора, който тогава направи държавата.

За двадесет години след революцията от 1917 г. бе не само възстановена икономиката, разрушена в резултат на световната и гражданската война, но бе и рязко увеличена икономическата база на страната, превърнала се в една от напредналите промишлени страни в света. През периода 1917-1937 г. в нашата страна бе създадена съвременна за онази епоха структура на производството, която позволи да победим във Втората световна война и да заложим...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор