Петър-Емил Митев е политолог и социолог, доктор на философските науки. Професор в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1988 г. Бивш директор на Научноизследователския институт за младежта (1972-1988), председател на Българската социологическа асоциация (1991-1999). Председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

ТЕОРЕТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО НА МАРКС В ГЛОБАЛНИЯ СВЯТ

Брой 12, Декември 2011

Мислител на хилядолетието

Маркс е съвременник на първия локомотив. Днес има постоянна станция в орбита около Земята. По негово време Гобсек брои монетите си. Днес виртуалните пари преобразуват световната икономика; те излизат изобщо вън от категориалния апарат на „Капиталът“. Полугладният и полуграмотен Марксов пролетарий вече трудно се възприема дори като далечен предшественик на работника със синя, а още повече с бяла якичка. Комунизмът, описан от Маркс като „призрак“, се въплъти в действителност — с негово post mortem съдействие; сега изглежда отново като „призрак“, но с него плашат не „папата и царя“, а децата. И избирателите.

И след всичко това в края на миналия век една анкета на БиБиСи посочи Маркс като „мислител на хилядолетието“. Вероятно за мнозина е прозвучало като изненада, особено в Източна Европа, където ирационалното възхваляване на Маркс се смени с неговото ирационално отричане. Може би някои смятат, че анкетата не е представителна. Истината е, че Маркс получава признание чрез самата Британска енциклопедия.

Ето как са представени най-видните мислители на всички страни и епохи (в страници):

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА

Макропедия

Само две личности са удостоени с по-голямо внимание от Маркс — Аристотел и Платон. И двамата са от друго...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови