Кристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в  София. Завършил е  „Международни отношения“ и „Макроикономика“ в УНСС. Член на ИБ на НС на БСП. Народен представител в 40-ото НС. Евродепутат от 2007 г. Координатор на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по външни отношения на Европейския парламент. Владее английски и немски език, ползва френски и руски.

ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ?

Брой, 1 Януари 2012

Доста провокативно е заглавието на днешната дискусия — „Ще се разпадне ли Европейският съюз?“ Съдържа особен негативизъм. Надявам се да успея да го оборя. Имаше една шега, че общо взето няма съюз, в който да е влязла България, и да не се е разпаднал. Не мисля, че нашият принос в случая е чак толкова голям, но има над какво да се замислим.

От един любим филм е останало нещо много важно в съзнанието ми — което има начало, има и край. С това искам само да кажа, че нищо на този свят не е вечно, особено създаденото от човека. Затова и в темата „Ще се разпадне ли Европейският съюз“, колкото и да е провокативна, сигурно има нещо вярно. Още повече, ако си дадем сметка какво точно имаме предвид ­— дали формално разпадане с отделяне на страните членки, или пък една трансформация, която ще направи от ЕС нещо много по-различно от това, което познаваме до момента.

Тук вече можем да задълбаем темата. Във въпросния филм имаше и нещо друго важно — че всичко е въпрос на избор. Така че в трудна ситуация всеки от нас, включително и лидерите на ЕС, имат избор. Дали да запазят съюза такъв, какъвто е, или да се опитат да направят от него нещо съвсем различно. В това отношение на европейско равнище тече една сериозна битка, мога да я нарека така. Тя е доста многопластова, многопосочна.

Във всяка кризисна ситуация има различни сили, които се опитват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови