КАПИТАЛИЗМЪТ ПОДКОПАВА СВОБОДАТА И РАЗРУШАВА ДЕМОКРАЦИЯТА

Брой, 1 Януари 2012

 

Интервю на Томас Вагнер от вестник „Junge Welt“
със Сара Вагенкнехт

- В новата ви книга става дума за истинска демокрация, която тепърва трябва да се възстанови. По този начин вие изненадващо визирате старата ФРГ?

- Естествено, че в старата ФРГ нямаше истинска демокрация. Но от друга страна, политиката в следвоенните години разполагаше с повече свобода за избор. И през 60-те и 70-те години съществуваше тясно преплитане на властта на концерните и банките, но не в тази степен и възможности за политически натиск, на които сме свидетели днес.

- Какво имате предвид, когато съпоставяте като алтернатива свободата и капитализма?

- Капитализмът разрушава елементарни права и свободи. Към свободата принадлежи правото да си социално осигурен и сам да определяш своя живот, с което право не разполагат нито безработните, нито работещите извънредно или на повременен трудов договор. Истинска свобода може да се реализира само когато има социалистическо устройство на обществото.

- Но вие сте се отказали от плановото стопанство. То беше критикувано дори в ГДР по време на новата икономическа система на 60-те години. Още по онова време икономисти убедено застъпваха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор