Михаил Аначков е доцент, доктор по история. Има публикации по българска история и по история на социалистическата мисъл  и социалистическото движение.

КУРТ ШУМАХЕР - ВЪЗОБНОВИТЕЛ НА ГСДП

Брой, 1 Януари 2012

От основаването й през 1863 г., в продължение на век и половина  Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заема приоритетни позиции в международното социалистическо движение. А сред най-видните й дейци се откроява фигурата на Курт Шумахер. По думите на Хелмут Шмидт, той е еднопорядкова величина с Фердинанд Ласал и Август Бебел. На него принадлежи главната заслуга за възобновяването и изграждането на ГСДП след крушението на  хитлеристка Германия (1).

Курт Шумахер е роден на 13 октомври 1895 г. в източнопруския град Кулм. Неговото личностно формиране се осъществява във времето на мощния и всестранен възход на Германия, на утвърждаването й като първокласна индустриална и военна сила, на впечатляващ възход на работническото движение, на издигането на СДП като влия­телна политическа сила в страната и най-авторитетната партия във Втория интернационал. Син на проспериращ търговец, още като юноша той проявява  съчувствие към участта на бедните слоеве, а като гимназист изпитва влиянието на социалистическите идеи.

Завършването на гимназиалното образование на Курт Шумахер съвпада със започването на Първата световна война. Като доброволец в Кайзеровата армия през декември 1914 г. е тежко ранен. Налага се да му бъде ампутирана до рамото дясната ръка, а в тялото му остават 17 снарядни частици. След многомесечно лечение и относително стабилизиране...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови