Борислав Василев е завършил през 1974 г. СУ „Св. Климент Охридски“. Работи и пише за образованието на учителите и възпитанието на българските ученици. Интересува се от историята на великите български възрожденци.

УБИТ ЛИ Е НА ВОЛА ХРИСТО БОТЕВ?

Брой, 1 Януари 2012

Спомням си, че преди петдесет и малко повече години между интелектуалците на София упорито пълзеше слухът, че в Турция, някъде из селата на Диабекирски окръг, живее престарял, но едър старец, който наизуст можел да каже всичките стихотворения на Христо Ботев. Бързото пресмятане на годините подсказваше, че е възможно да е жив легендарният войвода. И това дотолкова разбунваше въображението, че даже началната ни учителка открито заяви, че е готова да ни поведе към столичната гара, за да посрещнем с цветя легендарния войвода. И ние, учениците, просто изгаряхме от нетърпение, за да целунем не само училищния портрет, а самия Ботев!

Лека-полека вълнението започна да утихва, а с него и мълвата около съществуването на българския символ. Но аз продължавам да се питам, какво беше това — романтично хрумване, натовска провокация по ония години (ето, видите ли кой от бунтарите-българи желае да живее там някъде из селата на Диабекир!) или мълва, спонтанно родена след невероятната среща на пътуващ български търговец с престарял, но паметлив старец?

Важното беше друго — че никой от нашата държава, ни дипломат, ни историк, ни журналист, не се опита да потърси този митичен старец и дори да не е самият Ботев, можеше да покани  самодееца да дойде, за да ни гостува поне седмица в София.

Всичко това може да е просто измислица. Но аз продължавам през годините...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор