Професор Иван Ангелов е роден в с. Българин, Харманлийско. Завършва ВИИ „Карл Маркс“ в София (днес УНСС). От 1960 г. е в Икономическия институт на БАН, където е член-кореспондент. В продължение на 12 години работи в ООН. Икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. Автор на книгата „Икономиката на България до 1999 г.“

АЛТЕРНАТИВНА ИКОНОМИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ И ПОЛИТИКА НА ПЕС

Брой 3, Март 2012

ЕС се нуждае от гъвкава политика за интеграция, растеж, заетост и солидарност, а не от брутален десен догматизъм*

 

Големите световни кризи досега са водели до олевяване на народите и особено на интелигенцията. Настоящата криза не доведе до такива резултати. По-скоро — обратното. Защо?

Причините са дълбоки и сложни. Между тях могат да се откроят: все още пресните спомени от провала на т. нар. реален социализъм в бившия Съветски съюз и Източна Европа; десният завой на върхушката на европейската левица през 90-те години, който я направи трудно разпознаваема от центристките и консервативните партии; откъсването на лявата партийна върхушка от нейната широка социална база; закърнелите сетива на ръководителите на левицата срещу ширещата се престъпност, корупция и беззаконие, особено в Източна Европа; загърбването на левите ценности от същата върхушка в името на пребиваването във властта и личното обогатяване; острият дефицит от свежи идеи за повече демокрация, солидарност и социална справедливост, които са фундаменти на всяка стабилна държавност; липса на политическа воля и стратегическо въображение за подобряване живота на бедните и средните слоеве от населението, за насърчаване на честната стопанска предприемчивост и творческата инициатива на интелигенцията.

Пребивавайки...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови