Ангел Митрев е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ - филиал Кърджали, където чете курс лекции „Предотвратяване и разрешаване на етнически и религиозни конфликти“. Гост-преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Член на международен екип от университетски преподаватели в Испания, Колумбия, Мароко, Румъния и България, разработващи проекти на ЕК по радикализацията на етносите и конфесиите. 

ИСЛЯМСКИЯТ ФАКТОР ВЪВ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Брой 3, Март 2012

 

Проблемът за защита на българската умма от негативното външно въздействие

 

И почетохме Ние синовете на Адам,

и ги пренасяме по сушата и морето,

и им даваме от благата.

И ги предпочетохме да превъзхождат

повечето от онези, които сътворихме.“

Свещен Коран (17:70)

 

Когато професор Раймонд Детрез пише за етнорелигиозните отношения на Балканите в своята книга „Косово. Отложената независимост“, при него се появява една впечатляваща хипертеза:

„...Те (белгийците, но ти, любезни читателю, разбирай гражданите на цивилизования Запад — б.а.) хранят известно недоверие към героизъм и саможертва, които в техните очи винаги изглеждат малко подозрителни и комични... Писането на балканската история с такава ментална настройка може да се смята като неадекватно или пък... като привлекателна алтернатива за романтичната балканска историография... Митологичните разкази и емоционални аргументи получават силата на неоспорими твърдения... Наред с това те (народите на Балканите) често предоставят исторически аргументи за претенциите към определена територия... мит, който „доказва“, че собственият народ от векове живее или е живял на едно или друго...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор