ДЕМОКРАЦИЯТА И КАЧЕСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА

Брой 3, Март 2012

 

Демокрацията, според мен, е както фундаментално право на народа да избира властта, така и възможност той непрекъснато да влияе на власт­та в процеса на вземане на решения. А значи, демокрацията трябва да има механизми за постоянно и пряко действие, ефективни канали за диалог, обществен контрол, комуникация и „обратна връзка“.

Владимир Путин

Статия във
в. „Коммерсант“

6 февруари 2012

 

Устойчивото развитие на обществото е невъзможно без дееспособна държава. А истинската демокрация е задължително условие за изграждането на държавата, насочена в служба на интересите на обществото.

Истинската демокрация не се създава за един момент, не може да бъде прекопирана от външен образец. Трябва обществото да е готово за използване на демократичните механизми. За да може мнозинството от хората да се почувстват граждани, да са готови постоянно да използват своето внимание, своето време, своите усилия за участие в процеса на управлението. С други думи, демокрацията работи там, където хората са готови да влагат нещо в нея.

В началото на 90-те години нашето общество бе въодушевено от разпадащата се пред очите му съветска еднопартийна, командно-административна система. От прехода към близкото, както изглеждаше, народовластие....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови