Момчил Неков е роден през 1986 г. в Силистра. През 2011 г. защитава две магистърски тези — по „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и по „Международни икономически отношения“ в УНСС. Тема на магистратурата в Софийския университет е „Организационно развитие и вътрешнопартийна демокрация в БСП след 1989 година“. Първото му авторско изследване „4х4 — БСП след 1989“ излиза като самостоятелна книга през януари 2012 г.

БЕЛЕЗИТЕ НА ПРОМЯНА В БСП

Брой 3, Март 2012

Гледните точки за случилото се на 10 ноември 1989 г. са различни и все още историята не се е произнесла еднозначно. Всъщност, това едва ли някога ще се случи, защото, ако има наука, за чието развитие от изключително значение е нейният прочит, това е историята. На различен прочит са подложени и събитията, които поставят началото на демократичните процеси в най-новата ни история.

Предмет на изследване в настоящата публикация са организацион­ното развитие и развитието на вътрешнопартийната демокрация в БСП, приемник на Българската комунистическа партия, която постави началото на демократичните процеси у нас. Двата процеса заедно с идейната трансформация са основните отличителни белези за прехода от авторитарен към демократичен модел партия.

Ако си припомним хрониката на събитията от края на 1989 г. и началото на 1990 г., ще видим съвсем ясно, че тогавашните промени започват в ръководството на БКП (която по-късно се трансформира в БСП). Т.е. промените в България на 10 ноември 1989 г. започват отгоре, от ръководството на партията, а едва след смяната на Живков в промените се включват новите политически организации, създадени почти месец след това (на 7 декември) от възникналите година и половина по-рано дисидентски организации (1).

Интересен е „вечният“ въпрос за реформираността/нереформираността на БСП. Съществува цяла палитра от критерии за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор