Кева Апостолова е автор на пиеси, поставяни у нас, в Македония, Турция, САЩ; на телевизионни драми („Посоки“ е излъчена в Югославия, Полша, Чехословакия и Монголия); на радиопиеси и пиеси за деца. Има поетични книги, отделни цикли са публикувани в Македония, Полша, Унгария. Автор е на книгата „Театър, театър, театър“ и на редица материали театрална журналистика. Нейни пиеси са многократно номинирани за най-добра драматургия от Съюза на артистите в България, от фестивала „Нова българска драма“ в Шумен и др. Кева Апостолова е главен редактор на сп. „Театър“.

„НАЙ-ЛОШОТО В ТЕАТЪРА Е КОМЕРСИАЛНОТО...“ (интервю)

Брой 3, Март 2012

- Уважаема г-жо Апостолова, преди двадесет години се заехте с трудната мисия да спасите изоставеното от държавата единствено наше списание за театър. Всъщност, изоставени се оказаха доста ценни и стари периодични издания, които излизаха за кратко време, неподкрепени, но повечето от тях загинаха. Кое ви накара така да упорствате?

- В списанието съм от 1981 година, а негов  главен редактор станах през 1992 година — назначи ме ексминистърът на културата проф. Елка Константинова. Тогава излезе и министерско постановление, което забраняваше министерствата да имат свои печатни органи, а нашето Министерство на културата тогава имаше шестнадесет, между които и сп. „Театър“. Оттогава няма държавни издания. Издател на „Театър“ сега е „Театро“. Тогава много ценни издания спряха да излизат. Вече нямаше идеологическа и естетическа цензура, но ни връхлетя финансовата. Списанието е на стопроцентова самоиздръжка, съществува чрез абонаменти, проекти и реклами, но рекламодателите отдавна си имат свои  схеми и заобикалят културните издания, защото са малотиражни. Мои колежки и приятелки още в началото на обществено-политическите промени се насочиха към други печатни и електронни медии, сега са много добре материално, а аз, въпреки че имах предложения, си останах в „Театър“.  Усещам привързаност...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор