УРОКЪТ НА СОРОКИН

Брой 3, Март 2012

 

Две десетилетия у нас се спряга темата за цивилизационния избор. От президенти, политолози, социални антрополози.

През това време се случват и други неща. Цяло поколение трябваше да посрещне не една, а три научно-технически революции, докато се упражняваме за цивилизационния избор. Електронният калкулатор, персоналният компютър, мрежата на Интернет. В този камшик на прогреса не става въпрос за цивилизационния избор.

Ровех в енциклопедиите и в тълковните речници. Нищо понятно не открих, освен, че думата „цивилизация“ е от женски род. Или засукани определения, че първоначалното значение на термина гравитира около „sivil“ (гражданин) — а той е от мъжки род в латинския език.

Случаят в с. Катуница и коментарите около него извикаха нещо от паметта ми. Показаното прегазване на младежа в селото от микробуса, палежите на къщите на циганския барон Цар Киро в същото село и последвалите ги прояви в редица големи градове на страната срещу други етноси не са само криминални случаи, както се опитват да ни внушат управляващите.

Онова гражданско нещо, което съживи паметта ми, беше урокът на Пьотр Сорокин. Един от основателите на съвременната социология.

Кой е Сорокин?

През 1917 г., по време на Февруарската буржоазна революция в Русия, той бил секретар на министър-председателя Керенски. След идването на болшевиките на власт...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор