Михаил Аначков е доцент, доктор по история. Има публикации по българска история и по история на социалистическата мисъл  и социалистическото движение.

ГРАФ ШУЛЕНБУРГ, СТРАННИЯТ НАЦИСТКИ ПОСЛАНИК В МОСКВА

Брой 4, Април 2012

 

След установяване на нацистката диктатура през 1933 г. съществено са  ограничени  германо-съветските отношения. Заради свое­нравния му характер и противопоставянето на този курс е отзован германският посланик в Москва Рудолф Надолни. Негов приемник е притежаващият дългогодишен дипломатически опит и известен с  уравновесения си характер и изпълнителността си граф Фридрих Вернер фон Шуленбург.

Шуленбург принадлежи към един от най-старите знатни германски родове. Завършва  правни и държавни науки с докторска титла. През 1901 г. встъпва на дипломатическото поприще. От 1906 г. е вицеконсул  във Варшава, а от 1911 г. до започване на Първата световна война е консул в Тифлис (Тбилиси). Тогава тези градове  са в границите на царска Русия и той добива задълбочени познания за историята, културата и ежедневния живот на империята, за отношенията между различните й националности, за нейната вътрешна и външна политика. Още тогава се убеждава в ползотворността на близките стопански отношения на индустриална Германия и богатата на полезни изкопаеми, гори и земеделски земи Русия.

Около година след началото на войната е офицер в Кайзеровата армия, а след това е изпратен на консулска служба в Османската империя. През 1918 г. е участник в германската дипломатическа мисия в Грузия. От есента на 1919 г. е легационен съветник...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови