XXV МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС - ВАРНА' 2012

Брой 7-8, Юли-Август 2012

 

ХХV международен балетен конкурс – Варна`2012 тази година се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Конкурсът се организира от фондация „Международен балетен конкурс“ под председателството на Димитър Димитров със съдействието на Община Варна и Министерство на културата.

 

Международният балетен конкурс Варна и действащата към него Международна лятна балетна академия (през 2012 с участието на балетните педагози Аурора Бош — Куба, Жилбер Майер Франция, проф. Наталия Тарасова Русия, Луиза Франк Холандия, Джанпиеро Тиранцони Италия) са уникални не само в национален, но и в световен мащаб. Те ни нареждат сред страните с традиционно силно и развито балетно изкуство като Русия и Франция.

Конкурсът е основан през 1964 година по инициатива на артисти от балета в България. Сред инициаторите са и членовете на международното жури на Първия конкурс: Галина Уланова, Алисия Алонсо, Арнолд Хаскел, Серж Лифар, Фьодор Лопухов, Татяна Вечеслова, Елизабет Кенеди и др. Основната цел на конкурса е да се събере балетната младост от всички страни и да се открие пътят на най-талантливите към световната сцена. Конкурсът стимулира млади балетисти на възраст до 25 години в класическия и съвременен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови