Смятаме, че други икономически политики са възможни, включете се в гражданските дебати с нас“Това е мотото на сайта www.atterres.org, където е публикуван и открит за подписване Манифест на ужасените икономисти. 

 Кои са те?

През есента на 2010 г. Филип Аскенази (от Национален център за научни изследвания - CNRS, Парижка школа по икономика), Тома Кутро (Научен съвет на Асоциацията за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите - Attac), Андре Орлеан (CNRS, Висше училище за социални науки - EHESS, председател на Френската асоциация по политикономия), Анри Стердиняк (Френска обсерватория на икономическите конюнктури - OFCE) разработват и първи подписват Манифест на ужасените икономисти. Целта им е да анализират десетте несъстоятелни постулата на неолибералната доктрина, от които се ръководят икономическите политики в Европа. В същото време те подлагат на обсъждане 22 алтернативни мерки за справяне с кризата и промяна на икономическия модел в Европа и света.

На господството на финансовите пазари и либералните структурни реформи, които орязват социалните разходи и засилват неравенствата и нестабилността, икономистите, ужасени от подчиняването на подобен род политики, противопоставят идея­та за ново европейско изграждане, основаващо се на солидарността между народите, което да развие един наистина социален модел и да хармонизира икономическите и социал­ните системи.

На 22 февруари 2011 г. е основана асоциацията „Ужасените икономисти“, чиято цел е да насърчава демократичните обществени разисквания по организацията на икономическата и социалната дейност, да предоставя трибуна за предлагане на алтернативни решения, да изтъква необходимостта от нова икономическа политика, позволяваща създаване на качествени работни места, благоприят­стваща социалното сближаване и пълната заетост и отговаряща на предизвикателствата на екологичната криза.

За постигане на тези цели „Ужасените икономисти“ организират работни комисии, конференции и различни публични изяви, публикуват информационни бюлетини, статии, трудове, участват активно в Интернет пространството.  

Четиримата основоположници на идеята са подкрепени както от редица икономисти, така и от хора с различни професии и квалификации, подкрепящи тезата, че световната икономика трябва да се освободи от логиката на неолиберализма. Към момента над 6500 души от цял свят са подписали Манифеста.

Подписката, към която може да се присъедини всеки, който споделя тези възгледи, е на адрес: http://www.atterres.org/manifeste .

МАНИФЕСТ НА УЖАСЕНИТЕ ИКОНОМИСТИ

Брой 9, Септември 2012

 За разпространение и подписка

http://www.atterres.org/manifeste

КРИЗА И ДЪЛГОВЕ В ЕВРОПА - 10 ФАЛШИВИ ОЧЕВИДНОСТИ,
РАЗИСКВАНЕ НА 22 МЕРКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА

Въведение

Възстановяването на икономическата активност в света - резултат от инжектирането на колосални публични средства в икономическата сфера (от Съединените щати до Китай) е крехко, но реално. Един-единствен континент остава встрани - Европа.

Връщането към икономически растеж вече не е неин политически приоритет. Тя е тръгнала по друг път - пътя на борбата срещу публичните дефицити.

Вярно е, че в Европейския съюз тези дефицити са високи - средно 7% през 2010 г., но са доста по-ниски от отчетените 11% в Съединените щати. Докато някои североамерикански щати с по-голяма икономическа тежест, отколкото Гърция (Калифорния например), са почти в състояние на фалит, финансовите пазари се впуснаха в спекула с държавния дълг на европейските страни, най-вече на страните от Южна Европа. Всъщност Европа се хвана в собствения си институционален капан: държавите са задължени да взимат заеми от частни финансови институции, които получават евтини ликвидности от Европейската централна банка. Следователно ключът на финансирането на държавите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор