Николай Слатински (1956) е доктор по математика и професор по национална и международна сигурност. Преподава във ВА „Г. С. Раковски“, УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Автор е на 6 книги и десетки научни публикации. Бил е народен представител във Великото и в 36-о Народно събрание. Работил е като секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов в периода 2002—2006 г.

РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ В НАТО В УСЛОВИЯТА НА ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ СВЯТ

Брой 10, Октомври 2012

 

Военното насилие като фактор в международния живот и българският политически елит

 

I. НАТО не цел, а средство
за укрепване на националната сигурност

Процесът на присъединяване на България към НАТО с неговия толкова сложен, дълъг и противоречив начин на протичане във времето, както и изпълнените с трудности, съмнения и недостатъчна убедителност успехи в превръщането на това членство в пълноценно и пълноправно, са изключително добра илюст­рация на всички лутания и усилия, с които бе съпътстван българският преход към демокрация. Ето защо анализът на ролята и мястото на България в НАТО, пречупени през стратегическата среда за сигурност и главните специфики на съвременния, изпълнен с качествено нови рискове свят, е много сериозно научно и експертно предизвикателство.

В началото на този анализ ще посоча, че една от водещите тенденции на нашето свръхдинамично геополитическо време е протичането на взаимно свързани, взаимно влияещи си, взаимно преплитащи се процеси на дезинтеграция и интеграция (1).

През годините след падането на Берлинската стена двата процеса постоянно набират сила и обхващат континенти (напр. Африка срещу...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови