Д-р Кристиян Кристен  е референт по икономическа политика на Парламентарната група на немската левица — Die Linke. Възлови сфери, в които се изявява: Комисия за икономика и технологии, анкетна комисия „Растеж — благосъстояние — качество на живот“ към Бундестага. Член е на експертния съвет към движението АТТАС (Асоциация за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите) в Германия.

ЕВРОПА НА КРЪСТОПЪТ: МЕЖДУ МЕЧТАТА И КАТАСТРОФАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДИЛЕМА?

Брой 12, Декември 2012

 

След десетилетия на национални и варварски конфликти Европа се превърна в една конкретна и многообещаваща идея за постигане на по-мирно и задружно съвместно съществуване на довчерашни врагове. За съжаление обаче скоро след края на Втората световна война тази „мечта“ за интеграция на нациите се изпари. Причината бе в нарастващия конфликт между Запада и Изтока - Студената война. През следващите десетилетия този нов конфликт определи геополитическата, институционалната и законовата структура в Европейската общност и Европейския съюз.

Подобно влияние на друго ниво оказаха социално-икономическата обстановка и развитието на отделните страни. В центъра бяха индустриално най-развитите държави — Франция, Германия, Великобритания и страните от Бенелюкс. Непосредствено до тях се наредиха зависимите страни от индустриалната периферия, например Испания, Португалия и Италия, със специфичния проблем на изостаналите южни райони (Медзоджорно).

От самото начало фирмите в Европа се конкурираха помежду си, а и на световната пазарна сцена, с компании от други региони и страни. Отвъд политическата визия Европа беше конкурираща се общност — и политически, и икономически. Следователно процесът на интеграция, единство и разширяване в Европа постоянно беше формиран от идеята за съревнование и кооперативен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор