Илие Шербанеску (р. 1944 г.) е доктор по икономика. Автор е на книги и на стотици статии, посветени на темата за реформата и икономическото развитие на Румъния. В края на 90-те години Шербанеску е министър на реформата в кабинета на Виктор Чорбя. Интервюто с него е взето на 9 декември 2012 г., в деня на румънските парламентарни избори, спечелени от Соцаилнолибералния съюз с над 60% от вота.

„АЗ СЪМ ПРОТИВ ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА РУМЪНИЯ В КОЛОНИЯ“ (интервю)

Брой 12, Декември 2012

 

- Господин Шербанеску, вие не принадлежите ли на левия лагер в румънската политика?

- Ляво и дясно е глупаво разделение за Румъния. Аз не съм свързан с левицата, но съм против факта, че Румъния е трансформирана в колония. Това е моят проблем. И заради това смятам, че е възможно да бъда считан за левичар. Но не съм левичар.

- Защото в сегашното разделение левицата е антиколониална?

- Не, не е това казусът. Аз съм срещу трансформацията на Румъния в колония. Мисля, че това развитие е характерно и за България. Ние сме в една и съща лодка. България и Румъния бяха трансформирани в колония, въпреки че това не беше нашата цел, когато влязохме в ЕС.

- ЕС и НАТО бяха национални приоритети. Сега, когато сме там, какви трябва да са националните приоритети?

- Никакви, защото Западът счита, че Румъния и България трябва да се справят вътре в ЕС без икономика. Те искат да извлекат предимство от това.

- Вие мислите с икономически понятия?

- Да. Но и в политическия смисъл на икономиката. Защото е невъзможно да се наложи на която и да е държава да се превърне в колония без сила. А силата е в икономиката.

- Сега знаем,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор