Таня Неделчева е професор, д.с.н. Завежда секция „Общности и идентичности“ в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) към БАН. Член на Научния съвет на същия институт и на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) при Министерския съвет.

СЪВРЕМЕННИТЕ РУСКО-БЪЛГАРСКИ ОТНОШЕНИЯ

Брой 12, Декември 2012

 

Приемствеността на фона на смяната на политическите елити

 

Българо-руските отношения са изключително сложна, обемна и не на последно място твърде деликатна тема. Тя има различни нива, които започват от традиционните народопсихологически отношение към руснаците, руското, Русия и завършат със строгите и противоречиви дипломатически отношения между двете държави. Именно тази комплексност предполага и реализирането на различни интерпретационни техники — исторически, културологически, социо­логически, политологически, народопсихологически, херменевтични  и др. Колкото и странно да прозвучи, но направеното досега в изследването на българо-руските отношения  все още не отговаря на онзи огромен исторически натрупан масив от събития, които образуват „тялото“ на тези отношения. Може да се каже, че ние се намираме в началото, на входа на огромно изследователско поле.

В случая задачата е много скромна — да се щрихират страни от съвременните българо-руски отношения и да се фиксират константите или променливите,  релевантни към динамиката в политическите елити. Поради това подходът е синтетичен и целта е да се уловят само най-общи тенденции в развитието на съвременните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор