Борислав Градинаров е доцент, д-р в секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) към БАН.

ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 1, Януари 2013

 

Теория и практика, загуби и придобивки. Перспективи за влизане в Шенгенското пространство, икономическия
и валутния съюз на ЕС

 

Когато в нула часа на 1 януари 2007 г. специалният часовник, монтиран на софийския площад „Батенберг“, събира голямата и малката стрелка върху числото 12, болшинството от българските граждани смятат, че са преминали безвъзвратно прага на богаташката резиденция, наречена „Европейски съюз“. Пет години по-късно България и географският ù побратим Румъния още не са наясно дали това, че продължават да стоят във входното антре на позагубилите блясъка и безгрижието си бални салони на Стария континент, не е за тяхно добро. Несъстоялите се аудиенции в икономическото и валутното крило на брюкселската цитадела и безкрайните отлагания на вписването в Шенгенския списък поставят остро въпроса за цената на проевропейската еуфория на двете балкански държави.

Еуфория с нагарчащ  привкус

Както Румъния, така и България дължат своето приобщаване към Европейския съюз на няколко обстоятелства, за които самите те имат в най-добрия случай частични заслуги. Най-напред политическите и икономическите условия през първото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови