Максим Мизов е доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социологията, политологията и етнологията. Автор на 27 (5 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 240 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания към Националния политически институт „Димитър Благоев“.

МИСТЕРИИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЦИНИЗЪМ

Брой 1, Януари 2013

(Продължение от миналия брой)

 

Политиката също, както вече казахме, е свещена обител на асиметричността. В нея, както и при нравствеността никой не може да бъде стопроцентово сигурен, че неговият опонент или противник ще се смята за длъжен да му отговори, и то точно по реципрочен начин, със съответно, дори с абсолютно същите мотиви, чувства, средства. В политиката благото, което се полага, не може или пък не трябва да бъде поделено по равно на всяка една от участващите страни в конкретно визираната социална ситуация.

Дълбоката и никога непреодолима граница между асиметричността на морала и тази на политиката се състои само в едно-единствено нещо — в отношението и ползването на Властта. Нравствеността никога не призовава, не налага да се установи реална власт над другия чрез нейните методи и средства. Ако тя истински копнее и се старае да стори нещо по посока на властта, то опира само до символната власт, която обикновено се въплъщава в личния пример, в изпълнението на моралния дълг дори и когато те не получават аналогичното като поведенчески отговор.

За разлика от морала, политиката и нейната неизкоренима асиметричност винаги залагат на определен начин на отношение и използване на властовите ресурси, който да носи облага на едната, но и да ощетява другата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор