Силвия Серафимова е главен асистент (доктор по етика) в Института за изследване на обществата и знанието (БАН). Автор е на 3 монографии. Интересите й са в областта на скандинавската етика, политическата философия, когнитивната лингвистика. Специализирала е в университетите в Копенхаген (Дания), Берген (Норвегия) и Упсала (Швеция).

„БАНАЛНО ЗЪЛ“ ЛИ Е БРАЙВИК

Брой 2, Февруари 2013

Ролята на социалните фантазии за създаване
на „най-добрия възможен свят

 

След атентатите от 22 юли 2011 г. в Норвегия списание Политическа наука и политика  (Political Science and Politics) провежда анкета, която илюстрира неочаквани резултати на фона на нарастващата несигурност сред представителите на норвежкото общество относно възможността за повторни терористични атаки. Проучванията са направени през август, когато едва 2,5% от анкетираните отговарят, че се страхуват от нови нападения, а 17,5% — че са изключително притеснени от подобна възможност. За сравнение, след бомбения атентат в Оклахома през 1995 г. резултатите са съответно 38%  и 40%, отразявайки много по-високо ниво на тревожност относно националната сигурност (Stanghelle Н., Den norske tragedien, Nordisk Tidskrift, 2/2012, s. 157).

На пръв поглед учудващите резултати, получени от представителната извадка, могат да бъдат обяснени със специфичния характер на терористичните атаки, организирани от Андерш Брайвик. Атаки, поставящи под въпрос не просто националната сигурност, а политическата устойчивост и релевантност на нордския социалдемократически модел. В исторически план досегашните нападения са били насочвани срещу лицата-емблеми на  модела, възприемани като въплъщение на идеалите на нордската...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор