НЯКОИ ЛЕГЕНДИ И ПРЕДАНИЯ ЗА АПОСТОЛА

Брой 2, Февруари 2013

 

 

Как кучето Левчо спасило Левски

Както е известно, след разтурването на Първата българска легия в Белград Апостола учителства известно време в с. Войнягово, което се намира недалече от родния му град Карлово. Според преданията, Левски обичал много животните. Той успял да помири своите три любими животинки: агънцето, което за него било символ на смирение и кротост, кучето — символ на вярност и гордост, и котката — олицетворение на ревност и разногласие.

Отначало животните не се погаждали, но Левски така ги покорил, че не можели едно без другио. Неизменен спътник на В. Левски в разходките му из войняговските поляни бил неговият верен приятел кучето Левчо. То било не само привързано към стопанина си, но действало и много съобразително. Когато обстановката била спокойна, то радостно припкало насам-натам и се умилквало, въртейки опашката си, а когато ставало напечено, Левчо ръмжал и ту искал да покаже изход от напрегнатото положение, ту сам участвал в разведряване на обстановката.

Една привечер, когато двамата верни приятели се прибрали у дома с желанието да си починат, в радостното поведение на кучето настъпила рязка промяна; то започнало да ръмжи. Влизайки в двора на къщата, където живеели, кучето млъкнало, като се спряло пред сламения...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови