Емилия Лазарова e доктор по история. Работи в областта на българската история след Освобождението, на културологията и славистиката. Автор е на книгата „Славянското движение в България“(1997 г.) и на десетки научни студии и статии.

ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА

Брой 3, Март 2013

135 години от Освобождението
на България

 

При разгарящата се русофобия на управляващите и с подкрепата на част от т.нар. елит на България в безпаметното време, в което живеем, нашето пространството е запълнено с гласове, които искат да припомнят за окупацията на руската армия“  или с въпроса от какво сме освобождавани, когато по българските земи е имало само османско присъствие и мирно съжителство?“  Към всичко това се добавят и укорите и съветите за непомерни патриотични страсти и вълнения“, „за емоционално-романтичен патос“, за пристрастна емоционалност“ при изследването, празнуването и отбелязването на Руско-турската освободителна война, като не се отчита как други страни и народи отбелязват и празнуват големите събития в своята история. Или това, което на другите е позволено, на нас не ни се полага.

Истината е, че след пет века чуждо господство – национално, политическо, икономическо, духовно, религиозно (наричано от българските възрожденски и следвъзрожденски дейци иго и робство), Руско-турската освободителна война възкреси основно българската държава. България, изчезнала векове наред от политическите граници на Европа, но съхранила своя език,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови