ATTAC е международно движение за демократичен контрол върху финансовите пазари и техните институции. Съкращението идва от френското Association pour une Taxation des Transactions financiers pour l’ Aide aux Citoyens и означава Асоциация за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите (първоначално - за въвеждане на данъка Тобинв полза на гражданите). Идеята е на Игнасио Рамоне. В уводна статия  Да отнемем силата на пазаритев Le Monde diplomatique през декември 1997 г. той пише, че абсолютната свобода на движение на капиталите дестабилизира демокрацията и затова трябва да се създадат ограничаващи механизми. Един от тях е данъкът, предложен през 1972 г. от Нобеловшя лауреат Джеймс Тобин. Ново времепредстави за първи път организацията ATTAC в брой 7 от 2001 г., както и в редица последващи публикации.

 

ДА АБДИКИРАМЕ ПРЕД БАНКИТЕ ИЛИ ДА ГИ ПОСТАВИМ ПОД КОНТРОЛ

Брой 4, Април 2013

Февруари 2013 г.

 

20 мерки
за същинска банкова реформа

 

Защо да намалим публичните разходи? За да успокоим финансовите пазари. Защо да увеличим гъвкавостта на трудовото законодателство? За да успокоим финансовите пазари“. Защо да намалим пенсиите? За да успокоим финансовите пазари“. Защо да се откажем от всякакви планове за дълбока фискална реформа? За да успокоим финансовите пазари“. Защо най-вече да не засягаме властта на банките, а да се задоволим с псевдореформа? Пак за да успокоим финансовите пазари“.

Едно по едно отпадат обещанията за офанзива срещу финансовите институции, отговорни за кризата, срещу банките, занимаващи се със спекула и печелещи от рентата,  внасяна от държавите, и срещу големите акционери, жадни за все по-високи дивиденти. И се удължава вече дългият списък на неизпълнени предизборни обещания. Шест години след избухването на кризата, която постоянно се задълбочава, тъй като политиките на строги ограничения добиват все по-широк обхват, френското правителство внася проектозакон за реформа на банковата дейност, чийто дух няма да доведе до никакви основни промени, а ще увековечи съществуването на универсалните банки. Дали това се прави, за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор