Анес Стиен e журналистка и илюстраторка

ЦЕНАТА НА ЕВТИНОТО МЕСО

Брой 4, Април 2013

Разразилият се скандал с конското месо, намерено неотдавна като заместител на говеждото в блюдата, готвени в заведения на някои нашумели марки, свидетелства за недъзите на международния комплекс, доставчик на селскостопански хранителни продукти. С рязкото повишение на търсенето, предизвикано от растящото потребление в нововъзникващите икономики, системата за производство на месо имитира все повече системата за снабдяване на световните индустриални вериги.

При всеки скандал, свързан с доставката на хранителни продукти, се повтаря един и същи сценарий. Политиците ръмжат, индустриите мучат, системата за снабдяване блее и всички започват да припяват: Прозрачност!“,„Комерсиализация!“,„Ети-кетиране! Мерки, обявявани гръмогласно толкова пъти... за да се лавира по-добре. Ако човек иска да разбере защо, трябва да разшири интересите си и да престане да се взира в етикета на натъпканата с говеждо лазаня, да се вгледа в картата на света, където се пресичат нишките на селскостопанска система в процес на пълно преустройство.

Система с една-единствена цел — мащабно производство за износ и специализирани центрове с цел увеличение на печалбата. Страните от Западна Европа внасят говеждо и свинско месо, което консумират или изнасят в останалата част от континента. Със стопанското развитие на нововъзникващите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор